E normal să-ți dorești ca piticul tău să aibă o minte ageră. Chiar dacă e adevărat că istețimea se mai și moștenește, în mare parte se și dobândește. De aceea, dacă vrei să crești un copil inteligent, este important să-l implici pe cel mic în tot felul de activități care să-i stimuleze gândirea.
Alăptează-l
Alăptarea reprezintă nu numai o sursă naturală de hrană, ci și un mod de comunicare între mamă și copil. Este un fapt dovedit că micuții care sunt alăptați direct de la sânul mamei dezvoltă un coeficient de inteligență superior celorlalți copii, sunt mai afectuoși și mai echilibrați psihic.
Fredonează-i un cântecel
Învață cât mai multe cântece, inventează altele. Poți să alegi melodii care îți plac, formații favorite, poezii și câte și mai câte. Cercetările din domeniu sugerează că ritmul muzicii este foarte important, fiind legat în mod direct de învățarea matematicii și de istețimea copilului.
Explică-i rutina
Când faci unele lucruri, cu consecințe obișnuite pentru tine ca adult, dar uluitoare pentru el, anunță-l pe mititel. De exemplu, când vrei să stingi lumina înainte de culcare, spune-i ce urmează să se întâmple. Învățarea acestei secvențe și a altora asemănătoare îl vor ajuta să înțeleagă relația dintre cauză și efect.
Citește-i
Cercetătorii au descoperit că poveștile citite de mai multe ori la rând chiar și unui copil de numai 8 luni îl vor ajuta să recunoască secvența cuvintelor – lucru considerat important în învățarea limbajului. Pe lângă acest aspect, basmele reprezintă în sine un univers fascinant pentru el, iar vocea ta șoptită și plăcută îi va da micuțului o stare de liniște și confort interior.
👉 Citește și Stimulează-i copilului pofta pentru citit cu jucării lingvistice!
Luați amândoi o pauză
Nu uita să faceți pauze de odihnă. Petrece pur și simplu câteva minute pe zi întinsă pe dușumea alături de copilul tău. Fără muzică, fără lumini puternice sau jocuri și distracții. Lasă-l să exploreze, să se desfășoare, urmărește-l și vezi unde te poartă. Așa îți vei cunoaște copilul mai bine, vei afla dacă este timid sau un mare aventurier și, pe de-alta parte, nici ție nu-ți vor face rau câteva clipe de liniște.
Improvizează-i o cursă cu obstacole
Ia pernele de prin casă, așternuturile, alte lucruri care nu implică un risc pentru sănătatea sau siguranța copilului și pune-le în mijlocul casei. După care improvizează un traseu pe care să se târască micuțul. Bineînțeles că tu vei fi modelul de urmat. Așa că echipează-te cu niște haine roase în genunchi și demonstrează-i piticului cum trebuie să parcurgă traseul, cum să se cațere pe „dealuri” și să se târască prin „tunelurile” create de tine.
👉 Citește și Cum își perfecționează mișcările copilul foarte mic
Colecționează fotografii cu animale și flori
Mergeți împreună la grădina botanică și admirați florile de acolo. Dacă ai posibilitatea, fă o serie de fotografii și adună-le într-un album pentru ca mai târziu, acasă, să vă uitați împreună peste ele. Încearcă să-l ajuți pe prichindel să recunoască plantele pe care le-a văzut deja și să le învețe pe cele noi. Cât despre animale, îi poți arăta clipuri din sălbăticie, pe care le găsești pe internet. Caută unele în care animalele scot și sunetele speficice.
Învață-l să numere
Numără absolut tot ce-ți iese în cale, două fotolii, trei lampadare, zece păpușele… și tot așa, treptele de la scară, cuburile de jucărie sau de ce nu degețelele lui de la mânuțe și picioruțe. Fă-ți un obicei din număratul cu voce tare și în scurt timp mititelul se va prinde-n joc.
Schimbă decorul
Nu știu dacă ți s-a întâmplat vreodată să intri pe aceeași stradă, dar din sens invers și să nu recunoști mai nimic din zonă. Iată de ce sunt bune schimbările de decor. Ele îl vor ajuta pe micuț să-și pună mintea la contribuție privind locul pe care îl au obiectele, antrenându-i istețimea. Așa că mută poziția fotoliilor în casă sau pe cea a scaunului pe care stă când mănâncă și vezi cum reacționează. De-a lungul vieții, exercițiul de acum îi va prinde bine.
Transformă-l într-un mic „alchimist”
Lasă-l pe copilul tău să se joace cu diverse pahare și recipiente pe care să le umple cu apă. Așa va învăța diferență volumelor. Uneori va turna prea mult, alteori prea puțin. Vorbește cu el despre care recipiente sunt mai mari și care mai mici.
👉 Citește și Metode care îl ajută pe copilul tău să obțină rezultate mai bune la școală
Sursă foto: 1234rf.com